Specialități de Crăciun din Bordeaux
Francezii din Bordeaux savurează, de Crăciun, celebrul vin de Bordeaux cu preparate sofisticate, precum rața coaptă lent, somonul afumat sau stridiile.
Francezii din Bordeaux savurează, de Crăciun, celebrul vin de Bordeaux cu preparate sofisticate, precum rața coaptă lent, somonul afumat sau stridiile.
În orașul vinului, Bordeaux, finețea mesei de Crăciun este dată de prezența vinului de Bordeaux care însoțește specialitățile culinare precum gâscă sau rață cu rulouri de varză, somon afumat și stridii pe 25 decembrie. Totodată vinul de Bordeaux se acompaniază cu celebrul desert tradițional <<La buche de Noël>>(prăjitură lunguiață din ciocolată cu piure de castane, care are forma unui butuc ars).
Specialități culinare de Crăciun din Bordeaux
Mâncarea principală pe masa de Crăciun din Bordeaux este rața cu rulouri de varză urmată de un vin dulce, apoi masa de Crăciun se continuă cu diferite brânzeturi, după care se servește faimosul desert al Crăciunului francez <<La buche de Noël >>. Alte specificații pregătite pentru masa de Crăciun ca fel secundar sunt : << chateaubriand>>(carne de vită), canard a l’orange(rață cu sos de portocale), les huître (stridii), confit de canard (rață întreagă marinată și gătită lent), les escargots (melci), caviar.
<<Le cannelé>> și <<La buche de Noël >>
Les cannelés de Bordeaux sunt specialități franțuzești apărute în secolul XVII în Bordeaux. Micuțele prăjituri cannelés sunt celebre la nivel mondial fiindcă sunt crocante, rumene, caramelizate și moi la exterior și suculente în interior, incântând iubitorii de dulciuri.
La buche de Noël (prăjitura buturugă) este realizată dintr-un blat de vanilie și dintr-o cremă de ciocolată delicioasă. Această prăjitură nu lipsește de pe masa de Crăciun fiind considerată o tradiție. Se spune că francezii s- au inspirat din buturugile de lemn care erau arse în noaptea de Ajun în vatră.
Deserturi franțuzești tradiționale de Crăciun
În perioada Crăciunului cele mai cunoscute deserturi franțuzești sunt: la Buche de Noël, le pain Calendeau și la Gatte des Rois. Le pain Calendeau este pâinea de Crăciun făcută în Bordeaux și în restul orașelor din sudul Franței. Din această pâine se oferă câte o bucată unei persoane sărace.
La Gatte des Rois (prăjitura regilor) este o prăjitură rotundă, tăiată în bucățele, care sunt împărțite de un copil ascuns sub masă, numit le petit roi sau l’enfant soleil (micul rege sau copilul soare). Toată lumea așteaptă cu nerăbdare să vadă cine găsește la feve-boaba de fasole ascunsă în prăjitură, iar cel care o găsește devine rege sau regină în prima zi de Crăciun.
Cum poți să ajungi în Bordeaux?
Puteți să ajungeți în orașul vinurilor, Bordeaux, cu avionul din București de la aeroportul Henri Coandă la aeroportul Bordeaux Merignac din vestul orașului. De la aeroport către locul cazării puteți lua autobuzul din fața aeroportului. În cazul în care vă aflați în alte orașe din Franța puteți ajunge în Bordeaux cu trenul, autocarul sau cu avionul. De exemplu din Paris până în Bordeaux cu trenul călătoriți 6 ore sau cu avionul o oră.
Unde te poți caza în Bordeaux?
Te poți caza în apropiere de centrul orașului Bordeaux la Villa Erizio de patru stele(473lei/noapte), Hotel de la Presse de 3*(363 lei/noapte), Majestic de 4*(539 lei/noapte), Residhome Bordeaux de 3* (306 lei/noapte) , Hotel All Suites Appart Bordeaux de 3*(182 lei/noapte), La Cour Corree de 3*(463 lei/noapte), Appart Hotel Bordeaux de 3*(303 lei/noapte) și la Hotel Mercure de 4 stele (401 lei/noapte).
Autor Claudia Onofrei