Specialități de Crăciun din Belgia
Meniul de Crăciun din Belgia este generos și cuprinde curcan. țipar în sos de ierburi, supă de scoici sau cârnați cu varză.
Meniul de Crăciun din Belgia este generos și cuprinde curcan. țipar în sos de ierburi, supă de scoici sau cârnați cu varză.
Bucătăria belgiană reprezintă locul unde se întâlnește generozitatea germană și finețea franceză. În Ajunul Crăciunului familia pregătește pentru cină mâncare tradițională, de unde nu trebuie să lipsească faimoasele eclaire și fondu. Cina începe cu o bautură și este însoțită de gustări, fructe de mare, apoi curcan la cuptor și desertul tradițional cu influență franceză „Gura lui Crăciun“.
Specialități culinare regionale belgiene
Belgia este o țară europeană vestică renumită pentru gastronomia sa: tarte al djote de Nivelles, Flamiche de Dinant, Waterzooi goutois, foie gras de la Upignac, Waffles Liege, Avis de la Namur. Din numeroasele specialități culinare belgiene de pe masa de Crăciun nu poate lipsi grandiosul desert Cougnou care este aștepta de copii în apropierea Crăciunului (cougnou este o un aluat dulce, asemănător cu o brioșă, decorată cu o figurină de cretă, spre încântarea copiiilor care o colectează pentru a desena).
În funcție de regiune, specialitățile culinare belgiene diferă. De exemplu, în sudul țării veți găsi cârnații verzi de Crăciun făcuți din varză verde. În regiunea Liege principala specialitate este un desert <<boukete>>, însoțit de vin fiert, iar în regiunea Gaume faimoasă pentru masa de Crăciun este palamu Gaumais (plăcintă cu carne de porc marinată în vin cu condimente, ierburi și acoperită cu aluat).
Meniul de Crăciun din Belgia
Meniul belgian este format din aperitiv (de obicei supă de vacă sau scoici), felul principal (curcan umplut cu trufe sau Paling in’t groen (țipar într-un sos de ierburi mixte), Waterzooi (tocăniță din carne de pasăre, vită, smântână și ou) și desertul (înghețată de vanilie cu sos de ciocolată, Buturuga de Crăciun, Gura lui Crăciun, Boukete, Galette de Rois).
Piețele de Crăciun din Belgia – locul gurmanzilor
Piețele de Crăciun găzduiesc cabane amenajate cu specialități gastronomice pentru iubitorii de mâncare din toată lumea. Pentru a vă încălzi mâinile consumați un pahar de vin fiert în timp ce savurați cele mai delicioase specialități culinare belgiene. Piețe de Crăciun foarte populare din Belgia sunt: Piața Crăciunului din Bruges, Winterland Hasselt, Târgul de Crăciun din Bruxelles, piețele de Crăciun Namur, Mons, Louvain și cele din Gent și Anvers.
Cum puteți ajunge în Belgia?
Puteți călători cu avionul din aeroportul internațional București Henri Coandă la aeroportul Zaventem din Belgia care se află la 14 km nord-est de Bruxelles sau la aeroportul internațional Deurne lângă Anvers. De la aeroport către destinație puteți lua trenul sau autobuzul.
Unde vă puteți caza?
Bruxelles este capitala Uniunii Europene și a țării gourmanzilor care ofertă o gamă largă de hoteluri. Astfel, în capitala Belgiei în preajma sărbătorilor de iarnă proprietarii hotelurilor îi întâmpină pe turiști cu oferte acceptabile precum: un sejur de trei nopți pentru un adult la hoteluri de patru stele precum Hotel Brussels( 147,91 euro), la Radisson Blu Royal Hotel (168,74 euro), la Hilton Brussels Grand Place (196,80 euro), Penta Hotel Brussels Airport (79,47 euro), iar la hotelurile de trei stele prețurile variază între 50 și 80 euro.
Autor Claudia Onofrei