
Lexy reprezintă o platformă educațională online, în limba română, care este dedicată copiilor dislexici, adică acelora care au dificultate în a învăța, citi, scrie și a efectua calcule. Cu această dificultate se confruntă majoritatea copiilor din mediul rural din România.
Platforma educațională Lexy a fost creată de tânărul pasionat de tehnologie, Bogdan Ionescu care este student la Universitatea Mechatronics din Manchester, Marea Britanie și voluntar la Edulier.
Tânărul de 20 de ani a pus platforma Lexy la dispoziție Centrului Edulier din Corbeanca pentru copii dislexici, din dorința de a-i ajuta să se împrietenească și să depășească dificultățile legate de folosirea literelor și cifrelor.

Lexy facilitează modul de învățare
Scopul platformei Lexy este de a facilita gradul de învățare prin strategii și prin adaptarea lor la spațiul geografic. Astfel, elevii din clasele primare pot reduce gradul de disconfort la scris, citit, crescând în același timp succesul școlar.
De asemenea, Bogdan Ionescu spune că: „Scopul educației este să avem copii autonomi, independenți și fericiți”.

Dificultățile copiilor dislexici
Dislexia este cea mai frecventă tulburare de învățare urmată de disgrafie și
discalculie, ambele întâlnite în rândul elevilor de nivel primar.
Dificultățile pe care le întâmpină copii pe parcursul învățământului primar au efecte negative asupra rezultatelor școlare. De exemplu, un copil care care citește cu dificultate, scrie greșit, nu efectuează calcule simple corect, devine umilit de colegi care vor râde de el. Din aceste motive, copilul dislexic nu va mai avea încredere în el, fiind șanse mari să ajungă un adult cu probleme și tulburări comportamentale.
Dislexicii se confruntă și cu dificultatea de a recunoaște și înțelege textele tipărite sau scrise de mână. Așadar, din cauza dislexiei, mulți dintre elevi rămân repetenți după clasele primare.
Cadre didactice și 400 de ore de material educațional
Copiii care accesează zilnic platforma educațională Lexy au vârsta cuprinsă între 6-12 ani, numărul acestora fiind mai mult de 30 de copii pe zi, iar 45 de cadre didactice sunt instruite să o folosească, precizează galasocietatiicivile.ro.
Platforma Lexy are peste 400 de ore de terapie educațională de recuperare
pentru „micuții care luptă cu dislexia”. Rolul platformei este de a crește motivația elevilor și de a-i pune în situația de a putea citi și scrie corect.
Prin intermediul platformei Lexy s-a îmbunătățit capacitatea copiilor de a citi și scrie cuvinte complexe și s-a îmbunătățit scrisul copiilor cu disgrafie datorită flexibilității platformei educaționale.
Autor Claudia Onofrei