
Castelul Corvinilor este Cetatea Medievală a Hunedoarei și datează din secolul al XV-lea, fiind situat în centrul orașului Hunedoara în regiunea sud-vestica a Transilvaniei. Unul dintre cele mai frumoase castele din spațiul european, datorită arhitecturii gotice, este considerat a fi în topul celor 10 destinații de basm din Europa.

Legenda Cetății Medievale a Hunedoarei
Legenda corbului cu inel de aur a fost scrisă de cronicarul Gașpar Haltai care ne spune că regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, s-a îndrăgostit și s-a iubit cu cea mai frumoasă tânără din Țara Hațegului, iar din dragostea lor a luat naștere un băiat, născut în Hunedoara în anul 1407 și botezat cu numele Iancu. După regele i l-a dat de soț femeii pe Voicu, cel mai vrednic oștean al său.
Regele le-a dăruit un inel pe care băiatul să-l poarte când va merge la curtea regală. Astfel, regele își putea identifica fiul. După câțiva ani, familia în timpul unei călătorii a făcut un popas, iar Voicu a scos merindele, le-a așezat pe un ștergar, pe care a pus și inelul din aur.
Așadar, un corb atras de strălucirea inelului, l-a luat în cioc, iar în momentul în care corbul a vrut să zboare cu inelul, copilul a tras cu arcul în corb, luându-și inelul înapoi. Iancu a crescut și a ajuns la curtea regelui, unde i-a povestit acestuia despre întâmplarea cu corbul. Astfel, regele à luat decizia ca simbolul familiei regale să fie corbul cu un inel de aur în cioc, conform www.castelul.corvinilor.ro.

Se precizează faptul că urmașii lui Iancu și-au ales numele de Corvin datorită acestei legende, care are în prim plan corbul, o pasăre considerată în Evul Mediu simbol al unei vieți lungi și al înțelepciunii.
Locuri emblemă de vizitat
Castelul Corvinilor datorită localizării geografice, este situat în apropierea unor locuri emblemă, precum la o distanță de 45 de km de Cetatea Sarmizegetusa și la 21 km de Mnăstirea Prislog.

Cum puteți ajunge la Castelul Corvinilor?
Puteți ajunge în orașul Hunedoara la Castelul Corvinilor cu mașina personală, cu autocarul și trenul din marele orașele ale României sau cu avionul la Aeroportul Internațional Sibiu, de aici puteți lua microbuzul pana la Hunedoara.
Rute pentru accesul rutier : pe DN7 Arad – Deva-Simeria-DJ687-Hunedoara-Castelul Corvinilor, pe DN66 Târgu-Jiu-Petroșani-Hațeg-DN66-Hateg-Strei-DJ687-Hunedoara-Castelul Corvinilor, pe DN7- Ramnicu Vâlcea –-Sibiu – Sebeș – Simeria-DJ687-Hunedoara și pe DN68 Caransebeș – Sarmizegetusa– Hațeg – DN66 Hațeg Strei-DJ687-Hunedoara-Castelul Corvinilor.

Unde vă puteți caza?
Vă puteți caza la hotelurile și pensiunile din orașul Hunedoara. Pentru a avea un sejur plăcut vă recomandăm Vila Corviniana, care este situată la aproximativ 200 de metri de Cetatea Medievală, lângă Râul Cerna, la prețul de 130 lei/ noapte.
Oaspeții vor beneficia de parcare privată gratuită, de un restaurant propriu, camere dotate cu TV, aer condiționat, baie privată cu duș sau cadă, acces gratuit la Wi-Fi, iar unele camere au balcon cu vedere la castel.

Un alt loc spectaculos în care vă puteţi caza este Hotelul Maier, care a fost construit în stil gotic renascentist, pune la dispoziție oaspeților un restaurant, bar, parcare gratuită,Wi-Fi. Recepție deschisă non-stop și camere dotate cu televizor, baie privată și articole de toaletă gratuite, precum uscător de păr, totul la preț de 153 lei/noapte.
De asemenea, hotelul este situat la o distanță de 22 km de Manastirea Prislog, la 28 km de localitatea Hațeg și la 127 km de Aeroportul Internațional din Sibiu.
Alte locații de cazare sunt: Hotel Păltiniș (89 lei./noapte), Vila HD(140 lei/noapte), Hôtel Astoria (220lei/noapte), Hôtel Bulevard (187 lei /noapte) şi Williams House (180 lei!/noapte), potrivit www.booking.ro.

Programul de vizitare
Luni: 12:00-20:30
Marți – Duminică : 09:00-20:30
Taxe grupuri de minim 20 persoane
Pensionari :10 lei/persoană
Adulți : 26 lei/persoană
Elevi/studenți : 5 lei/ persoană
Taxe vizitatori
Pensionari : 16 lei/ noapte
Adulți: 31 lei / noapte
Elevi/studenți : 7 lei / noapte pe baza carnetului /legislației vizat/ă pe anul în curs
Taxă ghid
Limba română :31 lei
Limba maghiară /engleza /franceză : 63 lei
Taxă foto : 5 lei
Taxă video: 156 lei
Taxă album foto :115 lei/ oră
Acces gratuit
Copil /adult cu handicap și însoțitorul
Preșcolarii
Organizațiile care au ca activitate acordarea de servicii sociale gratuite
Autor Claudia Onofrei