Cazanele Dunării atrag casele de producție de Film din România, televiziunile franceze, elvetiene, austriece, germane și britanice, care au realizat documentare științifice și istorice. De asemenea, membrii trupei Voltaj au promovat această zonă spectaculoasă prin apariția unor imagini din zona Mehedinți, unde muntele îmbrățișează Dunărea în noul lor Single „De la capăt“.
Regizorul Cătălin Mitulescu a filmat câteva secvențe în Clisma Dunării în lungmetrajul „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii“, filmul aducându-i numeroase premii la festivalurile internaționale.
Astfel, în 2007 reprezintă România la secțiunea „Cel mai bun film străin“ la Gala Oscar, tot în același am obține Premiul Publicului IPIFF. In 2011 filmul „Apele tac“ al Ancăi Miruna Lăzărescu, realizat în Cazanele Dunării, a fost nominalizat la Oscarurile europene și a obținut 75 de premii internaționale și naționale. De asemenea, serialul istoric despre migrația oamenilor modern din Africa a fost filmat în zona Dunării, de la Orșova la Cazane de televiziunea BBC. Tot televiziunea BBC împreună cu realizatorul Michael Palim și cu actorul Dan Bădărău a filmat în zona Cazanelor Dunării pentru un documentar despre fostul împărat al romanilor, Hadrian.

Atracții turistice în Cazanele Dunării
Cazanele Dunării se întind pe o lungime de 9 km de-a lungul fluviului, iar în județul Mehedinți, la granița cu Serbia, Dunărea învolburată întâlnește masivele muntoase de pe malul sârbesc și Munții Banatului de pe malul românesc. Astfel, râurile de pe versanți se varsă în Dunăre, formând golfuri și estuare care dau un aspect impresionant peisajului, conform www.urlaub-in-rumänien.de
Rezervația naturală Cazanele Dunării atrage anual o mulțime de turiști datorită reliefului carstic care contribuie la formarea peșterilor, lapiezurilor, dolinelor, a faunei( țestoasa Hermann, vipera cu corni) şi a florei cu elemente submediteraneene(fag, mojdrean, jugastru, alun turcesc, tisa, stejar pufos, ș.a.).
Dacă vă aflați în zonă puteți vizita Mânăstirea Mracovia, Chipul lui Decebal, placa memorială „Tabula Traiana“, Cetatea Trikule, Muzeul Porțile de Fier, Peștera Gaura cu Musca, Peștera Ponicova și Peștera Veteran, conform cazaneledunarii.com.ro

Rezervația naturală Cazanele Dunării atrage anual o mulțime de turiști datorită reliefului carstic care contribuie la formarea peșterilor, lapiezurilor, dolinelor, a faunei (țestoasa Hermann, vipera cu corni) şi a florei cu elemente submediteraneene (fag, mojdrean, jugastru, alun turcesc, tisa, stejar pufos, ș.a.).
Dacă va aflați in zonă puteți vizita Manastirea Mracovia, Chipul lui Decebal, placa memoriala „Tabula Traiana“, Cetatea Trikule, Muzeul Porțile de Fier, Peștera Gaura cu Musca, Peștera Ponicova și Peștera Veteran. Sursa:cazaneledunarii.com.ro
Parcul Natural Porțile de Fier

Parcul Natural Porțile de Fier este o arie protejată prin Legea nr. 5/2000 datorită frumuseții naturii, a conservării monumentelor istorice, a florei, faunei și a diversității biologice, conform pnportiledefier.ro. Astfel în parcul natural este permis turismul, activitățile tradiționale practicate de comunitățile care trăiesc în interiorul parcului între localitățile Buziaș și Gura Văii. Aici puteți vizita Muzeul Regiunii Porțile de Fier din Drobeta-Turnu Severin.

Cazanele Mari si Cazanele Mici 2020
Denumirea de Cazane este dată din cauza vârtejelor unde apa dă impresia că fierbe în zonele stâncoase și înguste.
Cazanele Mari si Cazanele Mici reprezintă sectorul cel mai îngust al Dunării, iar adâncimea maximă a fluviului este de 75 m, conform www.romanian-journeys.com.
Cazanele Mari au o lungime de 3,8 km și sunt formate din pereții abrupți ai masivului Velikei Strbac de pe teritoriul Serbiei și de masivul Ciucaru Mare de pe malul României. Acestea găzduiesc Peșterile Veteran și Ponicova.
Cazanele Mici pot fi văzute de pe uscat și au o lungime de 3,6km, aflându-se între masivele Mai Strbac și Ciucaru Mic, având o vegetație și o faună specifică zonei submediteraneene. Astfel, vegetația este reprezentată de plante ocrotite prin lege precum laleaua galbenă pe Masivul Ciucarul Mare, clopoțeii Cazanelor, stânjenelul de stâncă, săpunărița roșie, ș.a., iar fauna este reprezentată de vipera cu corn, lilieci, gușter și țestoasa lui Hermann.
În această zonă Dunărea ajunge la 150 m lățime, îngreunând transportul traficul naval.
Bustul Regelui Decebal sculptat în piatră

Sculptura în piatră a bustului regelui Decebal este considerată a fi cea mai mare din Europa și are o înălțime de peste 50 m și o lățime de 25m, conform www.urlaub-in-rumänien.de. Statuia este de trei ori mai înaltă decât Colosul din Rodos, cu 8m mai mult decât Statuia Libertății fără soclu, cu17m mai mult decât statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, fără soclu, conform www.m.adevarul.ro și cu 7m mai mult decât Colosul din Rodos, tot cu soclu, conform www.turismistoric.ro)
Acesta se află în apropiere de golful Mracovia pe malul stâng al Dunării, în zona Cazanelor Mici, unde fluviul are cea mai mare adâncime, 120 m. Chipul lui Decebal a fost realizat Chipul lui Decebal a fost realizat de 12 alpiniști sub îndrumarea lui Florin Cotarcea, sculptorul din Orșova.

Cum să ajungi in Cazanele Dunării?
Puteți ajunge la Cazanele Dunării cu mașina din orice oraș al țării până la Drobeta-Turnu Severin, apoi Orșova și după pe DN57. Pentru a vizita Cazanele Mari și Cazanele Mici este nevoie să vă îmbarcați pe o șalupă din centrele de agrement din Golful Mracovia de unde se află mânăstirea cu același nume, iar biletul costă aproximativ 30 lei /persoană sau cu barca.
Cazare Cazanele Dunării 2020
Vă puteți caza la Pensiunea Bella Vista din Dubova (28,9 euro /persoană), Pensiunea Doina din Eșelnița din județul Mehedinți (150 lei/noapte camera dublă) şi Pensiunea Damiro din Orșova. Aceste pensiuni sunt dotate cu aer condiționat, încălzire centrală, baie cu duș, TV-LCD, cablu, Telefon, Wi-Fi, balcon cu vedere spre Dunăre sau oraș la Pensiunea Damiro, acces la piscina, terasa, foișor, loc de joaca pentru copii și restaurant.
Alte pensiuni unde vă puteți caza sunt Pensiunea Dunavis din Orșova (160 lei pentru o cameră dublă), Casa Verde Orsova (80 lei/cameră single), Pensiunea Smile (80 lei cameră dublă), Conacul Grecului Ilovița din județul Mehedinți (100 lei/noapte) şi Casa de Vacanță Madona din Dubova, județul Mehedinți (150 lei camera dublă), potrivit lapensiuni.ro
Autor Claudia Onofrei