Dragostea unui tată transformă un blestem într-o mișcare ecologică
Un lider din India a pornit o mișcare culturală, ecologică și modernă, care i-a inspirat pe guvernanții indieni să schimbe legea.
Un lider din India a pornit o mișcare culturală, ecologică și modernă, care i-a inspirat pe guvernanții indieni să schimbe legea.
În Piplantri, un sat din India, conducătorul comunității, Shyam Sunder Paliwal, a decis să schimbe mentalitatea tradițională indiană, care determina părinții unei fete nou-născute să o omoare, și a reușit să pornească o mișcare culturală, ecologică și modernă, care i-a inspirat pe guvernanții indieni să schimbe legea.
În India, unde bebelușii fete sunt un blestem, micul sat Piplantri aduce schimbarea și răstoarnă concepțiile învechite. Dacă în celelalte comunități fetele nou-născute sunt, adesea, omorâte chiar de părinți, în Piplantri se plantează copaci pentru fiecare fetiță care vine pe lume. Mai mult decât atât, familiile primesc bani și sunt obligate să aibă grijă de puieții plantați până la majoratul fetei. De asemenea, promit să nu o mărite înainte de vârsta de 18 ani și să o trimită la școală.
100 de copaci plantați la nașterea fiecărei fetițe
Totul a început cu moartea fiicei lui Shyam Sunder Paliwal, pe nume Kiran, în 2006. Copleșit de durere, Paliwal a plantat, atunci, primul copac în onoarea micuței sale, un arbore kadam, care simbolizează, în limba hindi, dragostea sublimă. Având în vedere că Paliwal a fost ales căpetenia satului Piplantri, când a stabilit ca fiecare familie care va aduce pe lume un copil de sex feminin să planteze copaci, cuvântul său a fost ascultat.
De atunci, s-au plantat aproximativ 100 de copaci pentru fiecare fetiță nou-născută. În plus, Paliwal a hotârât ca membrii comunității să doneze pentru familia bebelușului în cadrul unei ceremonii specifice. Suma pe care o primesc părinții ajunge la echivalentul a aproximativ 400 de dolari.
Tradiția care a schimbat legea
Din 2006 și până în prezent mai mult de 350.000 de copaci au fost plantați și au contribuit enorm la reîmpădurirea zonei, masiv defrișată din cauza unei mine de marmură aflată în apropiere. Datorită copacilor, apa poate fi acum scoasă din pământ după săpături de doar 3 metri, în comparație cu 200 de metri cât erau necesari înainte de reîmpădurire, scrie The Guardian.
Mișcarea pornită în Piplantri de conducătorul îndurerat al comunității a fost remarcată de autoritățile din districtul Rajasthan, care au dat o lege potrivit căreia familia unei fetițe nou-născute să primească 2.500 de rupii când copila se naște, 2.500 de rupii la prima ei aniversare, 5000 de rupii dacă termină clasele I-VIII, iar dacă termină 12 clase suma de bani se ridică la 35.000 de rupii. În total, 50.000 de rupii (echivalentul a 700 de dolari).
Autor Alexandra Grigore