Sustenabilitatea autentică, responsabilă, rămâne una dintre soluțiile ecologice viabile, în contextul în care anul trecut poluarea a ajuns la cote îngrijorătoare. Ce înseamnă sustenabilitatea, dincolo de poveștile de PR, cum poate un brand să se alinieze la standardele europene și ce poate face o persoana pentru a limita impactul negativ asupra planetei, explică specialistul Cristina Enescu, Global Report Initiave (GRI) Reporting Practioner și co-founder Greenology Consulting Group.
Cristina Enescu, GRI Reporting Practioner și co-founder Greenology Consulting Group, (consultanță în probleme de raportare a gradului de sustenabilitate și implementare procese de sustenabilitate) explică și ce înseamnă turismul sustenabil, dar și termenul de fashion responsabil. Pe blogul său, Horizon of Susteinability Cristina promovează un stil de viață cu grijă pentru mediu, cu atenție la detaliile referitoare la sustenabilitate și eco-conscious.

Ce este de fapt sustenabilitatea?
Sustenabilitatea este un concept complex. Pionierii sustenabilității au definit această filozofie/politică/strategie/concept pornind de la ideea ca resursele Planetei sunt finite și ar trebui utilizate în mod conservator și înțelept, în vederea priorităților pe termen lung.
De cele mai multe ori sustenabilitate este confundată cu ideea de conservare a mediului, însă conceptul integrează toată cele trei dimensiuni: mediu, social și economic.
Dezvoltarea sustenabilă presupune integrarea sănătății mediului, echității sociale și vitalității economice pentru a crea comunități înfloritoare, sănătoase, diverse și rezistente pentru această generație și generațiile viitoare.
Definiția cea mai des citată vine de la Comisia Mondială a ONU pentru mediu și dezvoltare: „dezvoltarea durabilă este o dezvoltare care răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”.

Cum poate o companie să fie sustenabilă?
Există multe moduri diferite în care o afacere poate deveni durabilă: reducerea deșeurilor, prevenirea poluării, adoptarea energiei curate, conservarea apei, ecologizarea planetei prin plantarea copacilor, utilizarea materialelor durabile, realizarea produselor lor durabile și adoptarea unor politici durabile de călătorie de afaceri.
O companie sustenabilă este una în care profitul, preocuparea pentru mediu și angajamentul social sunt în armonie. Există multe moduri prin care o companie își poate demonstra angajamentul de sustenabilitate, fie prin reducerea deșeurilor, prevenirea poluării, adoptarea energiei curate, conservarea apei, ecologizarea planetei prin plantarea copacilor, utilizarea materialelor sustenabile sau lansarea unor produse durabile.
În esență, ideea de companie sustenabilă poate fi explicată prin „a face mai mult cu mai puțin”. Pe lângă producția și consumul sustenabil, strategiile de business sustenabile implică maximizarea efectelor pozitive și minimizarea impactului negativ asupra mediului, societății și omenirii.

Ce sunt acele tehnologii inovative recomandate pentru sustenabilitate?
În ultimii ani a existat o creștere explozivă a strategiilor de armonizare a tehnologiilor digitale și a sustenabilității. Asistăm, cu siguranță, la începutul erei „green tech”.
Toate inovațiile tehnologice precum Inteligența Artificială, Machine Learning, Internet-of-Things, Big Data sau automatizarea proceselor robotizate își pot demonstra ”veleitățile” sustenabile. De exemplu, inteligența artificială a fost cheia unor analize și gestionări complexe a datelor care vizează luarea de decizii sustenabile în aspecte precum schimbările climatice, securitatea aerului și a apei, conservarea biodiversității, rezistența la dezastre și multe altele.

Turism sustenabil, fashion sustenabil
În primul rând, susțin că turismul sustenabil este în cea mai mare parte responsabilitatea consumatorului. Ca o definiție simplă, turismul sustenabil presupune călătorii care au un impact redus asupra mediului și culturii locale.
Toată lumea călătorește din diferite motive și în moduri diferite. Însă acest apetit pentru călătorii vine la pachet cu implicații asupra mediului și culturii locale. Numărul de călători internaționali și interni are ca rezultat creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, generează mai mult plastic de unică folosință și duce la probleme precum turismul de masă și creșterea producției de deșeuri. Conceptul de turism sustenabil a venit tocmai ca răspuns la toate aceste aspecte negative generate de turism.
Primul pas pe care îl putem face pentru a fi turiști responsabili este să alegem cu înțelepciune destinația. Nu este ”sustenabil” să ne lăsăm amprenta de carbon în locuri care deja suferă și gem din greutatea unui număr copleșitor de turiști. Totodată, nu trebuie să încurajăm destinațiile faimoase pentru utilizarea animalelor în scopuri de divertisment. Este important să generăm cât mai puține deșeuri în destinațiile de vacanță, sa ne limităm durata dușurilor (dacă vizităm zone cu deficit de apă)și să achiziționam suveniruri care ajută comunitățile locale.

În ceea ce privește conceptul de fashion sustenabil, cred că e important să întelegem definiția fashion-ului nesustenabil. Actuala caracteristică a industriei modei, acest ”fast fashion” epuizează resursele naturale ale Pământului la rate exponențiale, exploatează lucrătorii din întreaga lume și are ca rezultat o cantitate copleșitoare de deșeuri.Incredibil de nesustenabil!
Există multe forme de fashion sustenabil, de la confecționarea hainelor într-un mod mai ecologic până la implementarea unei strategii circulare, în care se promovează serviciile de schimb sau inchiriere de haine.
Toate strategiile care promovează producția și consumul mai ecologic, social și etic sunt pași importanți către o industrie a modei mai durabilă.

Ce soluții ar putea adopta o persoană care își dorește să fie mai sustenabilă?
Un consumator eco-conscious sau sustenabil se definește prin acțiuni care minimizează cât mai mult amprenta ecologică, care este o măsură a cât de repede consumăm resurse și generăm deșeuri.
Consumul responsabil este un termen general care înseamnă pur și simplu implicarea în economie cu o mai mare conștientizare a modului în care consumul nostru are impact asupra societății în general. Cumpărăturile sustenabile, cu intenția de a porteja mediul, sunt o modalitate de a consuma mai conștient.
Strategiile prin care ne putem arăta responsabilitatea față de mediu pot începe de la reducerea consumului, prin adoptarea unei filozofii minimaliste. Dacă renunțam la cumpărăturile din impuls, ne putem reduce considerabil amprenta de carbon asupra mediului, salvând în același timp resursele finite ale Planetei.
Ca rezultat, un consum redus influențează și cantitatea de deșeuri pe care o generăm. Mai putin consum, mai puține deșeuri.
Totodată, este important să fim atenți la calitatea produselor pe care le achiziționăm. Sustenabilitatea presupune evitarea articolele ieftine și de unică folosință, în favoarea produselor versatile, de înaltă calitate, pe care le putem purta sau utiliza din nou și din nou.
Alte modalități prin care putem fi sustenabili presupun conservarea apei, utilizarea mașinii personale doar atunci când este strict necesar, reducerea consumului de energie sau consumul produselor cultivate local.

Diferența între eco și sustenabil
Sustenabilitatea se concentrează asupra viitorului. Înseamnă că acțiunea sau produsl generează beneficii de mediu, economice și sociale, iar în același timp nu provoacă poluare și consumă prea multe resurse.
Un produs eco nu este neapărat sustenabil. Putem consuma fructe ecologice, la producerea cărora nu au fost utilizate substanțe dăunătoare mediului, însă daca au fost aduse cu avionul sau camionul de la mii de kilometri depărtare, aprenta de carbon a acelor produse o poate depășii pe cea a unor produse non-ecologice.
Horizon of Sustainability este locul în care consumatorii eco-conscious pot afla cum își pot reduce amprenta mediului, care sunt brandurile etice și responsabile și ce modificări pot face în modul de viață pentru a limita impacul negativ.
Autor Alexandra Grigore