Fish for Life, un proiect de reconstrucție ecologică ambițios și inovator pentru statul român, cu finanțare europeană, își propune să protejeze în mod direct patru specii de pești și, în mod indirect, alte specii, cum ar fi vidra, egreta sau buhaiul de baltă cu burta galbenă.
Fish for Life va contribui la repopularea zonei cu specii de pești valoroși din punct de vedere economic (de exemplu, scobarul), în beneficiul comunităților locale, al ecoturismului și al pescuitului sportiv. În cadrul proiecului vor fi derulate și acțiuni de reîmpădurire a terenurilor, contribuind astfel la restaurarea pădurilor din zonele inundabile, se menționează pe siteul oficial.
Îmbunătățirea diversității habitatelor de pești, refacerea conectivității râului Gilort și stabilizarea sustenabilă a malurilor se numără printre prioritățile Fish For Life.

Refacerea conectivității râului Gilort
În cadrul proiectului Fish for Life, vor fi construite două pasaje pentru pești funcționale pe două praguri deversoare de pe râul Gilort (la Albeni și Târgu Cărbunești), ce vor asigura conectivitatea longitudinală pentru 175 de km de râu în două situri Natura 2000 (Râul Gilort și Coridorul Jiului).

Îmbunătățirea diversității habitatelor speciilor de pești
În cadrul proiectului vor fi derulate acțiuni pentru îmbunătățirea diversității habitatelor pentru patru specii de pești pe un sector de 26 de km al râului Gilort.
Diversitatea habitatelor este un aspect foarte important deoarece fiecare specie de pești are nevoi diferite în ceea ce privește habitatul. Gobio albipinnatus, Sabanejewia aurata și Eudontomyzon mariae au nevoie de bazine și bălți naturale cu apa liniștită, în timp ce Barbus meridionalis are nevoie de ape repezi cu substrat de pietriș. De aceea, măsurile care vor fi propuse vor avea ca obiectiv îmbunătățirea frecvenței bazinelor naturale de-a lungul râului sau reconectarea și recrearea bălților naturale.

Stabilizarea sustenabilă a malurilor
Stabilizarea sustenabilă a malurilor și a fâșiilor-tampon pe cel puțin 10 hectare de coridor de râu va fi efectuată prin plantarea unor specii native și bușteni deflectori în puncte cheie ale râului.
Aceste măsuri vor duce la creșterea diversității habitatelor și la crearea unor habitate extrem de necesare pentru reproducerea speciilor de pești. De asemenea, plantarea unor specii native de arbori de-a lungul malurilor va asigura o sursa de hrană continuă și va contribui la menținerea unei temperaturi constante a apei.
Autor Alexandra Grigore