Doi profesori entuziaști și dedicați au dezvoltat Larvalbot, primul sistem mecanizat din lume, prin care folosesc tehnologia la repopularea barierelor de corali afectate de albire și pe cale de dispariție. Datorită Larvalbot, dezvoltat de cei doi, în parteneriat cu mai multe instituții și asociații, în 2018 au fost distribuiți pui de corali pe o suprafață de 500 metri pătrați, iar anul trecut, în 2019, același robot îmbunătățit a reușit să disperseze pui de corali pe o suprafață de trei hectare, în șase ore.

Project leader Southern Cross University, profesorul Peter Harrison, a făcut echipă cu profesorul Matthew Dunbabin, de la Queensland University of Technology, din Brisbane, Australia, și au folosit un robot cu un design dezvoltat în cadrul Universității Queensland, pentru a distribui pui de corali în zona Moore Reef, din Cairns. Cei doi profesori pasionați de salvarea barierelor de corali reușesc, împreună cu echipa lor, să colecteze larve de corali pe care le ajută să se dezvolte în piscine special concepute, iar apoi le distribuie prin intermediul LarvalBot în zonele unde este mai mare nevoie de ele.
“Suntem entuziasmați pentru că am lansat millioane de larve de corali înapoi în recif, folosindu-ne de LarvalBot și am dispersat o cantitate mare de larve în zonele afectate ale recifului de corali. Totuși, este important ca toată lumea să înțeleagă faptul că doar aceste eforturi de restaurare nu pot salva sistemele atât de complexe de corali. Acțiuni urgente în ceea ce privește schimbările climatice sunt necesare pentru supraviețuirea lor pe termen lung”, spune profesorul Harrison, citat de phys.org.

Coralii sunt amenințați cu extincția
Barierele de corali sunt în pericol să dispară în proporție de 90% până în 2050, dacă nu sunt luate rapid măsuri drastice pentru salvarea lor, atrage atenția un studiu citat de BBC și preluat de GreenReport. Același studiu menționează faptul că proporția speciilor de corali s-a schimbat și că specia Acropora, care în mod obișnuit se regăsește în mod dominant într-un recif sănătos, a scăzut cu 93%.
Din cauza acestor scăderi dramatice, mii de alte specii, atât de pești, cât și de crustacee își pierd habitatul, iar viața marină are foarte mult de suferit. În mod normal, coralii se vindecă în medie în 10 ani după un eveniment de albire, însă din cauza poluării datorate agriculturii, deversărilor toxice în mări și oceane și a creșterii industrializării în zonele de litoral, coralii nu se mai refac în mod natural și mor definitiv.

Salvarea coralilor din Filipine și Indonezia, înlesnită de LarvalBot
Cei doi profesori susțin că au primit numeroase cereri pentru LarvalBot, din zone precum Filipine și Indonezia, regiuni unde se găsesc, de asemenea, corali afectați, și că interesul acordat salvării lor este în creștere. De asemenea, cei doi lucrează la o modalitate prin care LarvalBot să poată fi comprimat într-o dimensiune care să încapă în ghiozdane, permițându-le celor interesați de salvarea coralilor să poată deveni activiști individuali și să contribuie personal la refacerea coralilor.
Autor Alexandra Grigore