
Brânza Năsal, comparabilă cu mult mai cunoscuta Camembert, o depășește pe aceasta la un criteriu unic, aparent greu de crezut. Cremoasă, onctuoasă, cu un miros specific și înțepător și cu un gust puternic aromat, Brânza Năsal este unică pe plan mondial și se găsește în marile magazine, doar pentru adevărații cunoscători.
Specialitatea de brânză românească Năsal este fermentată în mod natural, într-o grotă din județul Cluj, în satul Țaga, de o bacterie care se găsește doar în acest loc, și care nu poate fi transferată nicăieri altundeva.

Sortiment de brânză autohton unic în lume
”Brânza asta este unică la nivel mondial, pentru că ea se maturează într-o grotă cu un mediu specific: temperatură între 12-14°C vara-iarna, umiditate peste 95%, în prezența unei bacterii care-i conferă un gust specific și un miros. E similară cu Camembertul. Brânza topită pe care o găsim în comerț ajunge la acea consistență tartinabilă printr-un proces termic și chimic. Aceasta ajunge brânză moale prin fermentare natural. Ce-o deosebește de toate celelalte brânzeturi e că în grota unde fermentează există bacteria Brevibacterium Linens, care trăiește în roca sarmatică din grotă, bacterie care nu poate fi mutată din acel mediu, spune Dan Țandea, președintele Cooperativei Someș-Arieș, formă asociativă, citat de Agrointel.ro.
Datorită mediului specific și bacteriei unice, brânza de Năsal nu se poate compara cu alte sortimente de brânză, decât din punctul de vedere al consistenței.

Procedeu complex de maturare
Şeful fabricii unde se prepară brânza de Năsal, Vasile Buzan, adaugă că gustul inconfundabil al brânzeturilor de la Ţaga este dat de o bacterie specială care trăieşte în stânca grotei.
„Producerea brânzei de Năsal durează 18 zile, timp în care bucăţile de brânză se pun la maturat în tunelul din peşteră. În timpul maturării se obţine o peliculă roşiatică la suprafaţă, care duce la transformarea brânzei din exterior spre interior obţinându-se o brânză moale cu un gust specific, picant. Spre deosebire de cunoscutul sortiment franţuzesc care este însămânţat artificial cu mucegaiuri nobile, la Ţaga munca este făcută de bacteria Brevibacterium Linens care trăieşte în roca peşterei”, povesteşte Vasile Buzan, citat de monitorulcj.ro.

Pe toată perioada de timp în care bucățile de brânză Năsal stau pe rafturi, ele trebuie întoarse în fiecare zi, în așa fel încât mucegaiul nobil și natural indus de bacteria din grotă să se poată dispune în mod uniform. De asemenea, de fiecare dată când sunt întoarse, sunt curățate manual.
Delicioasa brânză de Năsal poate fi găsită pe rafturile magazinelor precum Mega Image Concept, Carrefour, Cora sau Kaufland, la un preț mai mare decât al tipurilor diferite de brânzeturi, pentru că procesul de fabricație este mai complicat și de lungă durată. Brânza Năsal, certificată ca produs tradițional românesc, costă 26 de lei un pachet de 350 de grame.
Autor Alexandra Grigore